15
iul.

Scurt istoric al Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE)

Odata cu progresul tehnologic al secolului XX, deseurile au inceput sa reprezinte o amenintare serioasa la adresa mediului si implicit a calitatii vietii noastre.

In acest sens, in anul 1970, se aduce pentru prima data in discutie ideea de reciclare a materialelor care intra in componenta deseurilor, in functie de natura acestora.

Totusi, abia in 1992 au fost adoptate politici de mediu reglementate coerent la nivel global.

Dupa ce au fost definite si clasificate, in functie de tipologie, cat si de gradul de periculozitate, tarile au inceput sa adopte legi care sa reglementeze modul de colectare, reciclare sau neutralizare a deseurilor.

In primele doua decenii ale secolului XXI, o clasa de deseuri pur si simplu a “explodat”. Este vorba chiar despre Deseurile de Echipamente Electrice si Electronice, cunoscute si sub abrevierea DEEE.

Ce sunt Deseurile de Ehipamente Electrice si Electronice (DEEE)

Orice aparat care se conecteaza la priza sau functioneaza cu ajutorul bateriilor, odata cu scoaterea din uz, se transforma in deseu DEEE.

Asadar, fie ca vorbim de un uscator de par, un laptop, un bec sau o masina de spalat, toate acestea devin Deseuri de Echipamente Electrice si Elecetronice odata ce sunt scoase din uz (fie ca se strica, fie ca nu mai sunt folosite, fie ca sunt inlocuite cu altele noi).

De ce sunt periculoase pentru mediu Deseurile de Echipamente Electrice si Electronice (DEEE)

Toate aparatele electrice si electronice contin substante care, odata lasate libere in mediul inconjurator, devin surse de poluare. O deosebita problema o reprezinta faptul ca majoritatea acestora continua sa polueze mediul timp de zeci, sute si chiar mii de ani.

Pentru a intelege cat mai bine, exemplificam: un frigider stricat.

In primul rand, acest deseu electric functioneaza cu un agent de racire, care este un gaz poluant – freon in cele mai multe cazuri. Frigiderele supermarketurilor, de exemplu, produc mult mai multa poluare decat plasele de cumparaturi din plastic vandute.

In al doilea rand, un frigider este alcatuit si din metale grele sau conductori din metale. Componente care, din fericire, pot fi recuperate si reutilizate.

Toate Deseurile de Echipamente Electrice si Electronice contin substante si materiale nocive pentru mediul inconjurator. Din aceasta cauza, arderea lor nu reprezinta o solutie. Fumul degajat este toxic si deosebit de poluant.

Asadar, este foarte important ca DEEE-urile sa fie colectate doar de catre firme autorizate legal sa faca acest lucru. Aceste firme au proceduri de stocare si de transport, cat si posibilitatea de a integra deseurile electrice intr-un circuit sigur de reciclare.
Noi, echipa ECOLLECT, ne asumam toate procedurile cu 100% seriozitate si implicare. Pentru a dovedi acest lucru, suntem transparenti si lucram intotdeauna cu documente. Si nu doar atat. Venim chiar la tine acasa/ la firma pentru a prelua echipamentele voluminoase sau greu de transportat. Gratuit si cu cele mai bune intentii. Contacteaza-ne cu incredere pentru un Viitor mai verde, pas cu pas!